fredag 29 april 2011

Sima och bansliga män :)


 I morgon är det ju valborgsmässoafton, den stora vårfesten som nog firas mest av alla ställen just här i Uppsala. I Finland händer däremot inget speciellt i morgon, utan där firar man första maj i stället. Och då är det lite annan sorts firande än här, bland annat tänder man ju de stora brasorna först på midsommarafton.

Något som man däremot inte kan hoppa i Finland är sima och munkar till valborg. Sima är en slags hemmagjord citronläsk som man gör en vecka innan och låter sedan stå och jäsa tills det är dags att ställa in den på kylning. Man har i ett par russin i varje flaska för att se när de jäst så pass så de ligger på ytan, då är siman klar. 

Daniel brukar göra sima varje år och ovan syns årets "skörd". Åhhh det är så gott så man kan knappt vänta till i morgon ju!



En av flaskorna blev bara halvfull. Där hivade min bansliga man i lite extra jäst och man kan säga att den jäst ordentligt! Det finns vita sprickor i plasten högst upp och alla "knottror" på flaskan har slätats ut.

Den skulle han, J och B skjuta med luftgevär, naturligtvis :) Smällen var enorm och det stänkte sima över halva Rönnby, haha! Alla pojkar i familjen, från 6 till 41 år, var lika impade av smällen (som så klart även filmades och ligger nu på YouTube).

Haha, jag ser det hela som ytterligare ett bevis på att men bara är förklädda småpojkar, för evigt :)

1 kommentar: